Hur man förskönar sina fötter hemma 

En liten hemlighet i hur man korrekt förskönar sina fötter hemma – rådgivning från grundare av Grace Akademy och fotvårdsspecialist Jurgita.

Olika kunder med olika problem kommer till min klinik. Det är mycket viktigt för varje klient att få rätt information om hur man korrekt lär sig att ta hand om sina fötter och naglar hemma. Om Du vill fila dina fötter hemma ska du först och främst tänka på:  

Jag rekommenderar alltid att fila fötterna med en pimpsten. Varför?

En pimpsten är en naturlig lavasten som hjälper till att ta bort död hud och förhårdnader från Dina fötter. Den är skonsam, har olika storlekar samt grovhet och passar personer som har en känsligare/tunnare hud på fötterna och så är den enkel att använda. Först och främst är det nödvändigt att blötlägga fötterna väl så att huden blir mjuk och jag rekommenderar ca 15 minuter. Fötterna måste vara helt täckta med vatten under den tiden. Om det inte finns några sår kan aromatiska salter tillsättas i vattnet under blötläggning, fötterna kommer då också att få vila och slappna av. Om du däremot har små sår på fötterna så rekommenderar jag att du använder naturliga eteriska oljor som passar din problematik och som väljs ut av din fotterapeut. Filar du fötterna med en pimpsten, blötlägg den också i varmt vatten. Filningen är ett moment där många gör misstag eftersom de filar fötterna åt olika håll. När man filer fötterna är det viktigt att ha tillräckligt med vatten eftersom foten behöver filas i vattnet, inte när den är torr eller när den tas upp ur vattnet.  

 

Jag rekommenderar att du filar fötterna i badkar eller balja då dessa har olika former, längd samt storlek. När huden filas i vattnet uppstår friktion och endast förhårdnader mjukas upp och tas bort och huden blir mjuk och vacker. Om huden filas när fötterna är torra eller efter att ha lyfts ur vattnet avlägsnas inte bara förhårdnader utan även en del av den friska huden och huden kan även kännas sträv efteråt. Vid filningen läggs foten med tårna nedåt . Spruckna hälar ska filas uppifrån och ned, under vattnet. Själva hälen ska filas från höger till vänster eller från vänster till höger. Vid filningen kan samma princip användas fast med mer cirkulära rörelser.  

Hur vet Du om Du gör rätt?

Man ska ta hänsyn till huden om den är ojämn eller slät. Om den fäller så är vinkeln Du valt för filningen inte bra eftersom huden ska vara slät och mjuk. 

Efter filningsproceduren och efter att ha tvättat och torkat fötterna bör Du torka mellan tårna med en servett. Detta eftersom handduken inte torkar upp all fukt och bakterier kan samlas som ett resultat.  

 

Efter att ha torkat fötterna skulle jag rekommendera att vänta fem minuter på att fukten avdunstar lite och sedan massera in en bra kräm som passar Din hud. Om Din fot är väldigt torr eller sprucken, skulle jag föreslå att Du applicerar en generös mängd kräm som passar Ditt fotproblem, linda in fötterna i plastfolie, ta på Dig lätta bomullsstrumpor och sedan gå och lägga dig.  

På morgonen tar Du bort plastfolien och gnuggar in den återstående krämen. Applicera även olja på Dina naglar. Du kan upprepa denna terapi med krämen 7 dagar i rad. För att uppnå maximal effekt skulle jag rekommendera att gnugga fötterna med kräm på morgonen, linda in dem i en plastfolie, ta på strumpor och låta det verka i minst 15 minuter, för att sedan massera in den återstående krämen.  

Om Du inte har alltför spruckna hälar men har väldigt tunn hud så skulle jag föreslå att Du väljer en bra hudskrubb som inte torkar ut huden och har antibakteriella, fuktgivande och närande egenskaper. Använd den för att skrubba huden och göra inpackningar som nämnts ovan.  

Efter den här behandlingen kommer Dina fötter att vara mycket tacksamma och Du kommer att känna dig nöjd.  

Varför är det nödvändigt att slå in insmorda fötter i plastfolie?

När Du bara gnuggar in krämen avdunstar en del och resten tas upp av Dina strumpor eller sängkläder, men när Du lindar in insmorda fötter i plastfolie så absorberas krämen i hudens/vävnadernas djupa lager. På så sätt får huden näring, återfuktas och utför sitt uppdrag. Även den enklaste krämen köpt från apoteket kommer att visa Dig effekten om Du slår in fötterna i en plastfolie.  

Vad ska man göra om man inte kan sova med strumpor och plastfolie?

I det här fallet rekommenderar jag att låta de insmorda fötterna verka med plastfolien på i minst 25 minuter, sedan ta av allt och helt enkelt massera in den återstående krämen i huden.  

Det var allt för idag med alla skönhetstips. Besök gärna vår blogg här för användbara tips och annan information.